Amenajarea unui imobil situat in Franta de catre un contractor roman. Regim TVA

Articol publicat in data de: 19 Mai 2021
Categorii: TVA
 

Situatia de fapt:

Societatea noastra A, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, va efectua lucrari de amenajare a unui sediu din Franta al unei firme franceze, rezidenta fiscal si inregistrata in scopuri de TVA in Franta.

Firma noastra va fi contractor general si lucrarile vor fi efectuate atat cu subcontractori romani, inregistrati in scopuri de TVA in Romania, cat si cu subcontractori francezi, inregistrati in scopuri de TVA in Franta. Toti subcontractorii din Romania sunt rezidenti fiscali in Romania, inregistrati in scopuri de TVA in Romania, neinregistrati in scopuri de TVA in Franta. Lucrarea de amenajare va dura in jur de 2 luni si este singura lucrare in Franta, nu am mai avut pana acum si nici nu urmeaza sa mai avem vreo alta lucrare.

Amenajarea consta in urmatoarele:

– Compartimentari sticla si usi interioare, gips carton, pereti mobili (partitiile de sticla si usile interioare, peretii mobili se transporta din Romania in Franta si se monteaza de catre muncitorii subcontractorului roman);

– Instalatii control acces si CCTV (realizate de subcontractor roman cu muncitorii lui, cu materiale transportate din Romania in Franta, dar posibil sa se mai achizitioneze unele materiale si din Franta);

– Mocheta si pardoseli PVC livrate de subcontractor roman, montate de catre primul subcontractor (cel care monteaza si partitiile de sticla); decopertarea mochetei existente se realizeaza tot de catre primul subcontractor roman

– Instalatii (HVAC, BMS, detectie incendiu, instalatii sanitare, instalatii electrice) realizate cu subcontractori din Franta, rezidenti fiscal in Franta si inregistrati in scopuri de TVA in Franta

– Mobilier achizitionat de societatea noatra si livrat din Romania in Franta de catre societatea noastra, dar transportat si montat de un subcontractor roman cu muncitorii lui (care face transport si montaj)

– Mobilier achizitionat de societatea noastra de la o firma din Cehia, inregistrata in scopuri de TVA in Cehia, livrarea se va face probabil direct in Franta (probabil ca nu va ajunge in Romania si apoi sa fie transportat in Franta, din motiv de optimizarea costurilor si duratei de transport)-firma din Cehia factureaza catre noi

Supravegherea santierului din Franta va fi efectuata de un angajat al nostru si de un subcontractor din Romania, firma neinregistrata in scopuri de TVA in Romania (scutire pentru intreprinderi mici).

Din cate stiu, va fi un contract unic care va cuprinde toate aceste capitole (mobilier + lucrari de arhitectura si instalatii).

Intrebare:

1. Este necesara inregistrarea societatii noastre in scopuri de TVA in Franta pentru aceste operatiuni, avand in vedere ca pentru majoritatea operatiunilor din cadrul contractului locul livrarii (prestarii) se considera in Franta, unde se gaseste bunul imobil?

2. Legat de necesitatea sau obligativitatea inregistrarii societatii nostre in scopuri de TVA in Franta, pentru livrarea si montajul mobilierului nu cred ca trebuie sa ne inregistram in Franta in scopuri de TVA. Proportia mobilierului in contract este cam 30-35%.

3. Legat de partitiile de sticla, pereti mobili, mocheta si pardoseli PVC, acestea s-ar putea incadra ca livrare de bunuri cu asamblare sau instalare pentru care locul prestarii se considera acolo unde este situat bunul imobil (Franta) si pentru care nu se datoreaza TVA in Romania sau se considera serviciu cu locul prestarii in Franta (pentru care de asemenea nu se datoreaza TVA in Romania ci in Franta)? Conteaza cum sunt incadrate aceste operatiuni avand in vedere proportia bunurilor si serviciilor sau conteaza ca noi aceste lucrari in general le consideram lucrari de arhitectura, sistemul nostru de facturare este setat astfel incat acestea sunt incadrate ca lucrari-servicii (sunt executate de subcontractori, dar ele cuprind in proportie de peste 60-70% bunuri si 30-40% valoarea transportului si montajului, evacuare deseuri)?

4. Legat de lucrarile de instalatii (HVAC, BMS, detectie incendiu, instalatii sanitare, instalatii electrice) realizate cu subcontractorii francezi, aceasta se considera achizitie de servicii pe teritoriul unui stat membru UE?

Firma noastra nu poate fi considerata a avea un sediu stabil in Franta conform conventiilor de evitare a dublei impuneri cu Franta, avand in vedere ca durata lucrarilor este mai mica de 12 luni -practic activitatea respectiva va dura maxim 2-3 luni si societatea noastra nu detine personal (vom avea un singur angajat care supravegheaza santierul), deci nu ar exista obligatia sa aiba sediu stabil si atunci ma gandesc ca nici sa se inregistreze in scopuri de TVA in Franta.

Datorita faptului ca locul prestarii este considerat in Franta, TVA se datoreaza in Franta, dar acest caz, consider ca am putea aplica prevederile articolului Articolul 194 din DIRECTIVA 2006_112_CE TVA, beneficiarul fiind persoana inregistrata in scopuri de TVA in Franta:

(1) În cazul în care livrarea de bunuri sau prestarea de servicii impozabila este efectuata de o persoana impozabila care nu este stabilita în statul membru în care are obligatia de a plati TVA, statele membre au posibilitatea de a prevedea ca persoana obligata la plata TVA sa fie persoana careia i-au fost furnizate bunurile sau serviciile.

De asemenea, am mai gasit in DIRECTIVA 2006_112_CE TVA Articolul 199 :

(1) Statele membre pot prevedea ca persoana obligata la plata TVA sa fie persoana impozabila destinatara a urmatoarelor operatiuni:

(a) lucrari de constructii, inclusiv servicii de reparatii, curatenie, întretinere,transformare si demolare legate de bunuri imobile, precum si livrarea de lucrari de constructii considerate ca o livrare de bunuri în temeiul articolului 14 alineatul (3);

(b) punerea la dispozitie a personalului ce participa la activitati prevazute la litera (a).

Va rog sa imi spuneti daca putem aplica aceste masuri de simplificare si cum ar trebui declarate respectivele operatiuni din punct de vedere al TVA (atat achizitiile de servicii si posibil bunuri (materiale) pe teritoriul Frantei cat si livrarile respective).

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

1. Locul prestarii de servicii intre doua persoane impozabile se stabileste, in mod normal, conform prevederilor Art. 278, alin. 2) din Codul fiscal, si anume:,,locul unde respectiva persoană

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
ADINA VLAICU

Articol scris de catre ADINA VLAICU, in data de 19/05/2021.

Consultant fiscal, membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, cu o experienta in domeniul financiar de peste 15 ani, perioada in care am incercat sa gasesc solutii si raspunsuri la provocarile zilnice din domeniul economic, cu o atitudine proactiva si constienta de faptul ca numai o informare corecta si la timp iti poate asigura in societatea dinamica, contemporana noua, garantia reusitei care se defineste economic prin trei termeni: castig, venit sau profit.

Vezi toate articolele scrise de ADINA VLAICU