ONG / SRL – Gradinita – Ingrijire copii

Articol scris in data de: 07 Octombrie 2022

Situatie de fapt:

SRL infiintat in 2009 cu activitate cod CAEN 8510 “ Invatamant prescolar, la aceasta data societatea figureaza in vectorul fiscal neplatitoare de TVA si platitoare impozit pe veniturile microintreprinderi. Obtine in anul 2021 acreditatrea ca unitate de invatamant prescolar particular in baza Ordin si a Hotararii emise de A.R.A.C.I.P. , pe o perioada de 5 ani.

Mentionez faptul ca, spatiul in care se desfasoara activitatea sus mentionata, este inchiriat de la o alta unitate bugetara (aceasta si-a dat acordul in scris pentru subinchirierea acestuia catre ONG).

SRL ul ofera servicii pentru copii cu varsta intre 2-6 ani, deci atat pentru anteprescolar (0-2 ani) cat si pentru invatamant prescolar (2-6 ani).

Mentionam faptul ca toate bunurile si autorizatiile de functionare pentru gradinita si cantina (bucataria proprie) au fost obtinute initial pe SRL, dupa momenul acreditarii 01.10.2021 ONG-ului nu am solicitat autorizatie de la DSP pe acesta.

Astfel conducerea SRL ului decide ca anteprescolarii sa ramana pe SRL iar prescolarii (2-6 ani) sa fie in evidenta ONG-ului , raportat la numarul de copii din SIR.

Pentru deschiderea de credite, finantare si alimentare cont de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat Primaria a solicitat infiintarea unui ONG. Astfel, in baza ordinului ARACIP, a contractului de subinchiriere spatiu si formularul 010, ANAF ne-a atribuit C.I.F.

De la ANAF am primit urmatoarea lamurire verbala ca noul CIF atribuit functioneaza ca un ONG, SRL-ul este fondatorul, iar in momentul in care nu se mai prelungeste acreditarea toate bunurile revin fondatorului, in speta SRL-ului.

Tot ce tine de chiria si utilitatile spatiului in care isi desfasoara activitatea ONG-ul se refactureaza lunar la valoarea integrala primita de la furnizorii aferenti.

Intrebare:

Intrebari atat pentru SRL cat si ONG:

1. ONG Cum trebuiesc incadrate si contabilizate incasarile lunare provenite din taxa de scolarizare (ca si cotizatie 733 sau 704 prestari servicii)?

2. ONG Monografia contabila pentru incasarile de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat, cu destinatie salarii, utilitati si materiale consumabile. Ce fel de venituri sunt? Si daca sunt sau nu impozabile?

3. ONG & SRL Pe SRL exista autorizatia emisa de DSP pentru cantina proprie, activitate conexa ce se incaseaza pe langa taxa de scolarizare. Ce fel de venituri sunt si monografia contabila?

4. ONG & SRL Transferul bunurilor de la fondator (SRL) catre ONG (inclusiv a dreptului de utilizare a autorizatiilor de functionare, DSP, DSV) in baza carui act? Si care este monografia contabila?

5. ONG & SRL Monografia contabila la refacturarea utilitatilor si a chiriei, ambele neplatitoarede TVA;

6. ONG Cum fac distinctia intre veniturile economice si cele fara scop patrimonial? Raportat la speta mea. (taxa inscriere, masa)

7. ONG Incasarile pentru taxa de scolarizare, daca specific in contractul anual cu parintii, pot ficonsiderate/ tratate ca si cotizatii? Dar masa servita in regim propriu?



Mentionam!

Raspunsul la aceasta speta este strict pe contabilitate si fiscalitate.

Ceea ce tine de autorizatii, acreditari, etc. nu este in domeniul nostru de activitate si nu putem sa exprimam o opinie (DSP, SSM etc.).

Ne exprimam o opinie in legatura cu urmatorul aspect:

Consideram ca CAEN-ul SRL-ului nu este adecvat. Acesta nu mai ofera activitati de invatamant prescolar, ci activitati de ingrijire zilnica pentru copii.(8891).

Comentariu de inceput!

Pentru a putea sa raspundem la intrebarile legate de contabilitate si fiscalitate trebuie in primul rand sa intelegem foarte clar:

– Statutul juridic al entitatilor analizate (in virtutea caror acte normative s-au infiintat)

a. SRL -ul este infiintat conform Legii 31/1990 – activitate de ingrijire zilnica pentru copii.

b. ONG -ul este infiintat conform Ord. 26/2000, dar functioneaza ca o institutie de invatamant acreditata conform Ord.75/2005

Deci:

• Ca personalitate juridica este conform Ord. 26/2000 – ONG
• Activitatea este de invatamant prescolar reglementata de Legea 1/2011 si acreditata de Ord.75/2005 – Gradinita.

– Activitatea entitatilor analizate

a. SRL -ul are activitate de ingrijire zilnica pentru copii (copii 0-2 ani  sunt adusi la sediu, unde exista persoane care le acorda ingrijire, se joaca cu ei, le dau sa manance, apoi seara sunt luati de parinti acasa

b. ONG-ul are activitate de invatamant prescolar conform Legea 1/2011 si Ord.75/2005 (copii vin, au diverse activitati, mananca, dorm, seara pleca acasa) – gradinita. Activitate acreditata conform Ord.5004/2021

– Mai poate exista situatia:

Dupa gradinita (daca este numai 4 – 6 ore), de la ONG , copii pleaca sa manance si sa doarma / sa se joace la SRL.

In acest caz parintii ar trebui sa aiba 2 contracte distincte:

• Pentru gradinita
• Pentru ingrijire

Consideram ca ar fi posibil si un contract intre SRL si ONG.( SRL -ul furnizeaza servicii de masa si somn ONG-ului).

In acest caz opinia noastra este ca ar trebui consultat un avocat pentru intocmirea contractului.

Situatie de fapt

A. Exista un SRL – cod CAEN 8510 – Invatamant prescolar

• Neplatitor de TVA
• Platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor

SRL nu este acreditat ca unitate de invatamant prescolar particular.

SRL-ul functioneaza intr-un spatiu inchiriat.

Activitatea SRL -ului este pentru anteprescolari.

SRL -ul a subinchiriat o parte din spatiu la ONG si lunar refactureaza proportional cheltuielile cu chiria si utilitatile.

B. Exista un ONG care are ca membru fondator SRL-ul.

ONG – ul functioneaza intr-un spatiu inchiriat.

ONG -ul primeste lunar factura de chirie si utilitati.

ONG -ul este un furnizor de educatie ( o institutie de invatamant conform Ord.75/2005  si Ord .5004/2021 prescolara = Gradinita)

ONG -ul are Cod de inregistrare fiscala ( CIF).

Activitatile celor doua persoane juridice din punct de vedere al evidentei financiar – contabile, trebuie tratate sub doua aspecte:

• Fiscal
• Contabil

Fiscal:

A. SRL-ul

• Este neplatitot de TVA
• Este platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor

B. ONG -ul

Acesta poate avea:

• Venituri neimpozabile ( Codul Fiscal Art.15.1.b ; 15.2,3 )
• Venituri economice

Contabil

1. SRL -ul va aplica conform 1802/2014
2. ONG-ul va aplica conform 3103/2017

Raspuns intrebari

1. ONG Cum trebuiesc incadrate si contabilizate incasarile lunare provenite din taxa de scolarizare (ca si cotizatie 733 sau 704 prestari servicii)?

Fiscal

• Textul din Codul Fiscal este clar.

Sunt considerate venituri neimpozabile, veniturile „ pentru unitati de invatamant preuniversitar (…) obtinute si utilizate (….) potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale „ ( art. 15.1.b)

• Legea educatiei nationale are si ea textul clar.

„ Finantarea invatamantului preuniversitar particular (….) se face din taxe, din fonduri publice,(…) precum si din alte surse, potrivit legii.(art.102.2).

„ Unitatile de invatamant preuniversitar  de stat pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau alte surse legal constituite „ (art.108).

Opinia noastra este ca taxa de scolarizare este un venit neimpozabil.

La acest aspect consideram ca trebuiesc mentionate urmatoarele:

Conform Ord.5004/2021  Gradinita este acreditata ca invatamant prescolar cu program prelungit. Acest lucru implica si servirea mesei.

Deci taxa de scolarizare ar trebui sa fie compusa din:

• Taxa aferenta invatamantului
• Masa servita
Diverse evenimente

La acest aspect avem si urmatorul comentariu (din experienta, din discutii cu alti colegi), pentru prudenta, pentru transparenta se pot defalca veniturile pe facturi si in contabilitate.

Ar putea si cheltuielile sa fie defalcate pe departamente (invatamant, masa si somn, evenimente).

In acest fel se poate aprecia profitul din fiecare departament.

Contabil

Opinia noastra este ca aceste venituri trebuie inregistrate in contul 731.

2. ONG Monografia contabila pentru incasarile de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat, cu destinatie salarii, utilitati si materiale consumabile. Ce fel de venituri sunt? Si daca sunt sau nu impozabile?

Fiscal

Aceste venituri sunt venituri neimpozabile.

Contabil

Contabilizarea acestor venituri se face pe contul 736.

Monografia:

5121=736

3. ONG & SRL Pe SRL exista autorizatia emisa de DSP pentru cantina proprie, activitate conexa ce se incaseaza pe langa taxa de scolarizare. Ce fel de venituri sunt si monografia contabila.

La aceasta intrebare intelegem urmatoarele:

Pe SRL exista o cantina (cu autorizatie, cu personal , etc.). Acest SRL furnizeaza mancare la ONG. ONG -ul pune la dispozitie copiilor masa si incaseaza de la parinti o taxa – extrataxa de scolarizare.

La Art. 101.3 din Legea 1/2011 se mentioneaza ca „ in invatamantul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii”

CONCLUZIE:

a. Pentru SRL din punct de vedere fiscal vor fi cheltuieli curente ale activitatii.

Din punct de vedere contabil vor fi:

• Cheltuieli salariale

641=421
421=.........

• Cheltuieli cu materia prima

601 =301

• Venituri

411=701

b. Pentru ONG din punct de vedere fiscal opinia noastra a fost specificata la raspunsul nr.1.

Veniturile incasate de la parinti (chiar daca Gradinita are cantina proprie sau comanda mancare tip catering) reprezentand masa servita sunt neimpozabile.

Monografia contabila

Factura primita de la SRL:

628=401

Factura eveniment( autocar, engleza etc.):

628=401

Inregistrari venituri de la parinti:

411=731

4. ONG & SRL Transferul bunurilor de la fondator (SRL) catre ONG (inclusiv a dreptului de utilizare a autorizatiilor de functionare, DSP, DSV) in baza carui act? Si care este monografia contabila?

In ceea ce priveste dreptul de utilizare a autorizatiilor, NU ne putem exprima opinia nefiind domeniul nostru de activitate.

Transferul bunurilor de la fondator catre ONG se poate realiza in urmatoarele moduri:

• Cu factura
• Cu contract de inchiriere
In comodat

a. Cu factura:

La SRL  din punct de vedere fiscal sunt venituri impozabile.

La SRL din punct de vedere contabil

411=7583
281=21....              pentru partea amortizata
6583=21....            pentru partea neamortizata

La ONG  din punct de vedere fiscal amortizarea va fi cheltuiala.

Daca in decursul timpului vor fi si venituri economice, acesata cheltuiala va trebui calculata proportional.

Redam in anexa un exemplu de calcul al profitului impozabil la un ONG.    

La ONG din punct de vedere contabil:

21=401

b. Cu contract de inchiriere

Se incheie un contract de inchiriere pe baza caruia:

La SRL

• Fiscal – venit impozabil

• Contabil –

411=706

La ONG

• Fiscal – va fi cheltuiala, in functie de venituri, considerata proportional pentru activitati nonprofit si pentru activitati economice

• Contabil –

612=401

c. Cu contract de comodat

Se incheie un contract de comodat.

La SRL – Opinia noastra este ca nu trebuie inregistrat nimic.

La ONG  – Ar trebui bunurile inregistrate pe conturi in afara bilantului (8031)

5. ONG & SRL Monografia contabila la refacturarea utilitatilor si a chiriei, ambele neplatitoare de TVA;

Inregistrarea acestor cheltuieli se va face incluzand si TVA –ul.

La SRL

Avand in vedere ca aceste cheltuieli se refactureaza, deci nu sunt pentru activitatea proprie, in consecinta nu sunt cheltuieli pentru SRL, propunem:

461 ONG =401 (chirie, energie, apa etc)
411=461ONG

La ONG

Fiscal vor fi considerate cheltuieli, in functie de venituri (atat pentru activitatea nonprofit cat si economica)

Contabil:

612/605 =401

6. ONG Cum fac distinctia intre veniturile economice si cele fara scop patrimonial? Raportat la speta mea. (taxa inscriere, masa)

Ne-am exprimat opinia la intrebarea nr.1.

7. ONG Incasarile pentru taxa de scolarizare, daca specific in contractul anual cu parintii, pot fi considerate/ tratate ca si cotizatii? Dar masa servita in regim propriu?

 Opinia noastra este ca ar trebui specificat in mod expres in contractul cu parintii:

– Taxa scolarizare

-Masa servita

Mentiune foarte importanta:

Pentru sumele incasate de la parinti este necesara casa de marcat!

ANEXA     –  Exemplu calcul impozit pe profit ONG

Venit scutit        = 10.000 lei

Venit economic   = 8.000 lei

Total venituri     = 18.000 lei

Cheltuieli totale  =  6.000 lei

Calcul

Curs mediu pe anul ……. = 5 lei

Etape

a. Calcul venituri scutite

Venituri scutite x 10% = 10.000 lei

b. Venituri economice in eur

8000 : 5 = 1600 eur ( sub 15.000 eur)

c. Venituri neimpozabile

10.000+ 1.000  = 11.000

d. Venituri impozabile

18.000 – 11.000 = 7.000

e. calcul cheltuieli aferente venitului impozabil (regula de 3 simpla)

venituri totale  18.000…………………… venituri impozabile 7.000

cheltuieli totale 6.000 …………………..  X (cheltuieli aferente venitului impozabil )

X =   6.000×7.000     =   2.333 lei

            18.000                                 

La fel se calculeaza pentru fiecare cheltuiala

Cheltuieli totale   6.000 …………………cheltuieli aferente venit impozabil 2.333

Cheltuieli 623/  300    ………………… X  cheltuiala 623 aferenta venitului impozabil

  (deductibil limitat)

X  = 300 x 2.333 = 117

             6.000

f. calcul impozit

venit impozabil  = 7.000

cheltuiala aferenta venit impozabil = 2.333

profit = 4667

+ cheltuiala nedeductibila = 21

( calculul 2% din profit – 623)

Profit impozabil = 4. 688

 

Reglementare:

  • CODUL FISCAL art.15.1.b; 15.2; 15.3
  • Legea 1/2011 art.9; 50; 101; 102.1; 102.2; 104; 106; 108
  • O 75/2005
  • O 5004/2021
Distribuie pagina
Monica Predescu

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 07/10/2022.

Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Vezi toate articolele scrise de Monica Predescu

ONG / SRL – Gradinita – Ingrijire copii

Articol scris in data de: 2022-10-07 15:35:42

Autor: Monica Predescu

Situatie de fapt:

SRL infiintat in 2009 cu activitate cod CAEN 8510 “ Invatamant prescolar, la aceasta data societatea figureaza in vectorul fiscal neplatitoare de TVA si platitoare impozit pe veniturile microintreprinderi. Obtine in anul 2021 acreditatrea ca unitate de invatamant prescolar particular in baza Ordin si a Hotararii emise de A.R.A.C.I.P. , pe o perioada de 5 ani.

Mentionez faptul ca, spatiul in care se desfasoara activitatea sus mentionata, este inchiriat de la o alta unitate bugetara (aceasta si-a dat acordul in scris pentru subinchirierea acestuia catre ONG).

SRL ul ofera servicii pentru copii cu varsta intre 2-6 ani, deci atat pentru anteprescolar (0-2 ani) cat si pentru invatamant prescolar (2-6 ani).

Mentionam faptul ca toate bunurile si autorizatiile de functionare pentru gradinita si cantina (bucataria proprie) au fost obtinute initial pe SRL, dupa momenul acreditarii 01.10.2021 ONG-ului nu am solicitat autorizatie de la DSP pe acesta.

Astfel conducerea SRL ului decide ca anteprescolarii sa ramana pe SRL iar prescolarii (2-6 ani) sa fie in evidenta ONG-ului , raportat la numarul de copii din SIR.

Pentru deschiderea de credite, finantare si alimentare cont de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat Primaria a solicitat infiintarea unui ONG. Astfel, in baza ordinului ARACIP, a contractului de subinchiriere spatiu si formularul 010, ANAF ne-a atribuit C.I.F.

De la ANAF am primit urmatoarea lamurire verbala ca noul CIF atribuit functioneaza ca un ONG, SRL-ul este fondatorul, iar in momentul in care nu se mai prelungeste acreditarea toate bunurile revin fondatorului, in speta SRL-ului.

Tot ce tine de chiria si utilitatile spatiului in care isi desfasoara activitatea ONG-ul se refactureaza lunar la valoarea integrala primita de la furnizorii aferenti.

Intrebare:

Intrebari atat pentru SRL cat si ONG:

1. ONG Cum trebuiesc incadrate si contabilizate incasarile lunare provenite din taxa de scolarizare (ca si cotizatie 733 sau 704 prestari servicii)?

2. ONG Monografia contabila pentru incasarile de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat, cu destinatie salarii, utilitati si materiale consumabile. Ce fel de venituri sunt? Si daca sunt sau nu impozabile?

3. ONG & SRL Pe SRL exista autorizatia emisa de DSP pentru cantina proprie, activitate conexa ce se incaseaza pe langa taxa de scolarizare. Ce fel de venituri sunt si monografia contabila?

4. ONG & SRL Transferul bunurilor de la fondator (SRL) catre ONG (inclusiv a dreptului de utilizare a autorizatiilor de functionare, DSP, DSV) in baza carui act? Si care este monografia contabila?

5. ONG & SRL Monografia contabila la refacturarea utilitatilor si a chiriei, ambele neplatitoarede TVA;

6. ONG Cum fac distinctia intre veniturile economice si cele fara scop patrimonial? Raportat la speta mea. (taxa inscriere, masa)

7. ONG Incasarile pentru taxa de scolarizare, daca specific in contractul anual cu parintii, pot ficonsiderate/ tratate ca si cotizatii? Dar masa servita in regim propriu?









Mentionam!

Raspunsul la aceasta speta este strict pe contabilitate si fiscalitate.

Ceea ce tine de autorizatii, acreditari, etc. nu este in domeniul nostru de activitate si nu putem sa exprimam o opinie (DSP, SSM etc.).

Ne exprimam o opinie in legatura cu urmatorul aspect:

Consideram ca CAEN-ul SRL-ului nu este adecvat. Acesta nu mai ofera activitati de invatamant prescolar, ci activitati de ingrijire zilnica pentru copii.(8891).

Comentariu de inceput!

Pentru a putea sa raspundem la intrebarile legate de contabilitate si fiscalitate trebuie in primul rand sa intelegem foarte clar:

- Statutul juridic al entitatilor analizate (in virtutea caror acte normative s-au infiintat)

a. SRL -ul este infiintat conform Legii 31/1990 – activitate de ingrijire zilnica pentru copii.

b. ONG -ul este infiintat conform Ord. 26/2000, dar functioneaza ca o institutie de invatamant acreditata conform Ord.75/2005

Deci:

• Ca personalitate juridica este conform Ord. 26/2000 – ONG
• Activitatea este de invatamant prescolar reglementata de Legea 1/2011 si acreditata de Ord.75/2005 – Gradinita.

- Activitatea entitatilor analizate

a. SRL -ul are activitate de ingrijire zilnica pentru copii (copii 0-2 ani  sunt adusi la sediu, unde exista persoane care le acorda ingrijire, se joaca cu ei, le dau sa manance, apoi seara sunt luati de parinti acasa

b. ONG-ul are activitate de invatamant prescolar conform Legea 1/2011 si Ord.75/2005 (copii vin, au diverse activitati, mananca, dorm, seara pleca acasa) – gradinita. Activitate acreditata conform Ord.5004/2021

- Mai poate exista situatia:

Dupa gradinita (daca este numai 4 – 6 ore), de la ONG , copii pleaca sa manance si sa doarma / sa se joace la SRL.

In acest caz parintii ar trebui sa aiba 2 contracte distincte:

• Pentru gradinita
• Pentru ingrijire

Consideram ca ar fi posibil si un contract intre SRL si ONG.( SRL -ul furnizeaza servicii de masa si somn ONG-ului).

In acest caz opinia noastra este ca ar trebui consultat un avocat pentru intocmirea contractului.

Situatie de fapt

A. Exista un SRL – cod CAEN 8510 – Invatamant prescolar

• Neplatitor de TVA
• Platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor

SRL nu este acreditat ca unitate de invatamant prescolar particular.

SRL-ul functioneaza intr-un spatiu inchiriat.

Activitatea SRL -ului este pentru anteprescolari.

SRL -ul a subinchiriat o parte din spatiu la ONG si lunar refactureaza proportional cheltuielile cu chiria si utilitatile.

B. Exista un ONG care are ca membru fondator SRL-ul.

ONG – ul functioneaza intr-un spatiu inchiriat.

ONG -ul primeste lunar factura de chirie si utilitati.

ONG -ul este un furnizor de educatie ( o institutie de invatamant conform Ord.75/2005  si Ord .5004/2021 prescolara = Gradinita)

ONG -ul are Cod de inregistrare fiscala ( CIF).

Activitatile celor doua persoane juridice din punct de vedere al evidentei financiar – contabile, trebuie tratate sub doua aspecte:

• Fiscal
• Contabil

Fiscal:

A. SRL-ul

• Este neplatitot de TVA
• Este platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor

B. ONG -ul

Acesta poate avea:

• Venituri neimpozabile ( Codul Fiscal Art.15.1.b ; 15.2,3 )
• Venituri economice

Contabil

1. SRL -ul va aplica conform 1802/2014
2. ONG-ul va aplica conform 3103/2017

Raspuns intrebari

1. ONG Cum trebuiesc incadrate si contabilizate incasarile lunare provenite din taxa de scolarizare (ca si cotizatie 733 sau 704 prestari servicii)?

Fiscal

• Textul din Codul Fiscal este clar.

Sunt considerate venituri neimpozabile, veniturile „ pentru unitati de invatamant preuniversitar (...) obtinute si utilizate (....) potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale „ ( art. 15.1.b)

• Legea educatiei nationale are si ea textul clar.

„ Finantarea invatamantului preuniversitar particular (....) se face din taxe, din fonduri publice,(...) precum si din alte surse, potrivit legii.(art.102.2).

„ Unitatile de invatamant preuniversitar  de stat pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau alte surse legal constituite „ (art.108).

Opinia noastra este ca taxa de scolarizare este un venit neimpozabil.

La acest aspect consideram ca trebuiesc mentionate urmatoarele:

Conform Ord.5004/2021  Gradinita este acreditata ca invatamant prescolar cu program prelungit. Acest lucru implica si servirea mesei.

Deci taxa de scolarizare ar trebui sa fie compusa din:

• Taxa aferenta invatamantului
• Masa servita
Diverse evenimente

La acest aspect avem si urmatorul comentariu (din experienta, din discutii cu alti colegi), pentru prudenta, pentru transparenta se pot defalca veniturile pe facturi si in contabilitate.

Ar putea si cheltuielile sa fie defalcate pe departamente (invatamant, masa si somn, evenimente).

In acest fel se poate aprecia profitul din fiecare departament.

Contabil

Opinia noastra este ca aceste venituri trebuie inregistrate in contul 731.

2. ONG Monografia contabila pentru incasarile de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat, cu destinatie salarii, utilitati si materiale consumabile. Ce fel de venituri sunt? Si daca sunt sau nu impozabile?

Fiscal

Aceste venituri sunt venituri neimpozabile.

Contabil

Contabilizarea acestor venituri se face pe contul 736.

Monografia:

[table id=678 responsive=scroll /]

3. ONG & SRL Pe SRL exista autorizatia emisa de DSP pentru cantina proprie, activitate conexa ce se incaseaza pe langa taxa de scolarizare. Ce fel de venituri sunt si monografia contabila.

La aceasta intrebare intelegem urmatoarele:

Pe SRL exista o cantina (cu autorizatie, cu personal , etc.). Acest SRL furnizeaza mancare la ONG. ONG -ul pune la dispozitie copiilor masa si incaseaza de la parinti o taxa – extrataxa de scolarizare.

La Art. 101.3 din Legea 1/2011 se mentioneaza ca „ in invatamantul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii”

CONCLUZIE:

a. Pentru SRL din punct de vedere fiscal vor fi cheltuieli curente ale activitatii.

Din punct de vedere contabil vor fi:

• Cheltuieli salariale

[table id=679 responsive=scroll /]

• Cheltuieli cu materia prima

[table id=680 responsive=scroll /]

• Venituri

[table id=681 responsive=scroll /]

b. Pentru ONG din punct de vedere fiscal opinia noastra a fost specificata la raspunsul nr.1.

Veniturile incasate de la parinti (chiar daca Gradinita are cantina proprie sau comanda mancare tip catering) reprezentand masa servita sunt neimpozabile.

Monografia contabila

Factura primita de la SRL:

[table id=683 responsive=scroll /]

Factura eveniment( autocar, engleza etc.):

[table id=684 responsive=scroll /]

Inregistrari venituri de la parinti:

[table id=685 responsive=scroll /]

4. ONG & SRL Transferul bunurilor de la fondator (SRL) catre ONG (inclusiv a dreptului de utilizare a autorizatiilor de functionare, DSP, DSV) in baza carui act? Si care este monografia contabila?

In ceea ce priveste dreptul de utilizare a autorizatiilor, NU ne putem exprima opinia nefiind domeniul nostru de activitate.

Transferul bunurilor de la fondator catre ONG se poate realiza in urmatoarele moduri:

• Cu factura
• Cu contract de inchiriere
In comodat

a. Cu factura:

La SRL  din punct de vedere fiscal sunt venituri impozabile.

La SRL din punct de vedere contabil

[table id=686 responsive=scroll /]

La ONG  din punct de vedere fiscal amortizarea va fi cheltuiala.

Daca in decursul timpului vor fi si venituri economice, acesata cheltuiala va trebui calculata proportional.

Redam in anexa un exemplu de calcul al profitului impozabil la un ONG.    

La ONG din punct de vedere contabil:

[table id=693 responsive=scroll /]

b. Cu contract de inchiriere

Se incheie un contract de inchiriere pe baza caruia:

La SRL

• Fiscal – venit impozabil

• Contabil –

[table id=688 responsive=scroll /]

La ONG

• Fiscal – va fi cheltuiala, in functie de venituri, considerata proportional pentru activitati nonprofit si pentru activitati economice

• Contabil –

[table id=689 responsive=scroll /]

c. Cu contract de comodat

Se incheie un contract de comodat.

La SRL – Opinia noastra este ca nu trebuie inregistrat nimic.

La ONG  - Ar trebui bunurile inregistrate pe conturi in afara bilantului (8031)

5. ONG & SRL Monografia contabila la refacturarea utilitatilor si a chiriei, ambele neplatitoare de TVA;

Inregistrarea acestor cheltuieli se va face incluzand si TVA –ul.

La SRL

Avand in vedere ca aceste cheltuieli se refactureaza, deci nu sunt pentru activitatea proprie, in consecinta nu sunt cheltuieli pentru SRL, propunem:

[table id=690 responsive=scroll /]

La ONG

Fiscal vor fi considerate cheltuieli, in functie de venituri (atat pentru activitatea nonprofit cat si economica)

Contabil:

[table id=691 responsive=scroll /]

6. ONG Cum fac distinctia intre veniturile economice si cele fara scop patrimonial? Raportat la speta mea. (taxa inscriere, masa)

Ne-am exprimat opinia la intrebarea nr.1.

7. ONG Incasarile pentru taxa de scolarizare, daca specific in contractul anual cu parintii, pot fi considerate/ tratate ca si cotizatii? Dar masa servita in regim propriu?

 Opinia noastra este ca ar trebui specificat in mod expres in contractul cu parintii:

- Taxa scolarizare

-Masa servita

Mentiune foarte importanta:

Pentru sumele incasate de la parinti este necesara casa de marcat!

ANEXA     -  Exemplu calcul impozit pe profit ONG

Venit scutit        = 10.000 lei

Venit economic   = 8.000 lei

Total venituri     = 18.000 lei

Cheltuieli totale  =  6.000 lei

Calcul

Curs mediu pe anul ....... = 5 lei

Etape

a. Calcul venituri scutite

Venituri scutite x 10% = 10.000 lei

b. Venituri economice in eur

8000 : 5 = 1600 eur ( sub 15.000 eur)

c. Venituri neimpozabile

10.000+ 1.000  = 11.000

d. Venituri impozabile

18.000 – 11.000 = 7.000

e. calcul cheltuieli aferente venitului impozabil (regula de 3 simpla)

venituri totale  18.000........................ venituri impozabile 7.000

cheltuieli totale 6.000 .......................  X (cheltuieli aferente venitului impozabil )

X =   6.000x7.000     =   2.333 lei

            18.000                                 

La fel se calculeaza pentru fiecare cheltuiala

Cheltuieli totale   6.000 .....................cheltuieli aferente venit impozabil 2.333

Cheltuieli 623/  300    ..................... X  cheltuiala 623 aferenta venitului impozabil

  (deductibil limitat)

X  = 300 x 2.333 = 117

             6.000

f. calcul impozit

venit impozabil  = 7.000

cheltuiala aferenta venit impozabil = 2.333

profit = 4667

+ cheltuiala nedeductibila = 21

( calculul 2% din profit – 623)

Profit impozabil = 4. 688

 

Reglementare:

  • CODUL FISCAL art.15.1.b; 15.2; 15.3

  • Legea 1/2011 art.9; 50; 101; 102.1; 102.2; 104; 106; 108

  • O 75/2005

  • O 5004/2021

  • Categorii spețe

  • Afișare alerte fiscale

  • Afisare postari blog

  • Sortează după