Deducerea ajustarilor pentru deprecierea creantelor

Articol publicat in data de: 03 Noiembrie 2022
Categorii: Impozitul pe profit
 

Situația de fapt:

Caz: Societatea comerciala T-furnizor livreaza marfa societatii R- client, in baza unui contract de furnizarea marfa. Contractul stipuleaza plata cu BO sau CEC in termen de x zile. Se incheie 2 contracte de asigurare pentru garantarea incasarii cv. bunurilor astfel:

1. Primul contract de asigurare se incheie intre societatea T- furnizor si asiguratorul E.., valabil pentru facturile emise incepind cu 1 martie 2016, procentul de despagubire 85% din valoarea neincasata. Valabilitate un an.

2. Al doilea se incheie intre Societatea R si asiguratorul C..care emite 12 polite-garantie de buna plata-beneficiar fiind societatea T. De asemenea valabilitate un an incepand din iunie 2016 Se livreaza succesiv si se incaseaza la termen pina in luna octombrie 2016 cind societatea client are intirzieri la plata, fapt comunicat asiguratorilor. In urmatoarea perioada se depun BO si CEC la banca spre incasare si acestea sint refuzate la plata, ajungindu-se astfel ca la finalul anului 2016, ~ 2.000.000 lei aferente facturilor asigurate cu asiguratorul E.. si ~ 2.800.000 lei asigurate cu asiguratorul C.. sa nu poata fi incasate .In ianuarie respective februarie 2017 societataea T, furnizorul, depune cerere de despagubire la cele 2 societati de asigurare aferente sumelor neincasate de la clientul R, astepind despagubirea in baza contractului de asigurare. In februarie 2017  societatea R, intra in procedura de insolventa. In luna martie 2017, societatea de asigurare E, comunica in scris refuzul acordarii despagubirii.In luna iunie 2017, si societatea de asigurare C comunica refuzul de acordare a despagubirii. La sfirsitul anului 2017 cu ocazia inventarierii se aprecieaza ca exista riscul de neincasare a creantei si se constituie ajustare in baza C.F. art26/2/c): ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui rocent de 30% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulati 1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Consideram ca ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile erau deductibile in limita unui procent de 30% din valoarea creantelor la data la care se inde

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Monica Predescu

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 03/11/2022.

Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Vezi toate articolele scrise de Monica Predescu