Inchiriere imobil nereceptionat_tratament TVA

Articol publicat in data de: 01 Noiembrie 2022
Categorii: TVA , Veniturile microintreprinderilor
 

Situatie de fapt:

Un dezvoltator imobiliar construieste un imobil. Nu s-a efectuat receptia finala, nu s-au dezmembrat apartamentele, parcarile, etc. Mai dureaza aproximativ 4-6 luni pana la finalizare. Constructia imobilulul s-a facut in scopul vanzarii de apartamente, iar in contabilitate constructia este tratata ca obtinere de produs finit si intregistrata in categoria stocurilor.

Pentru unul dintre apartamente am gasit un chirias. Ulterior, vom transfera acest apartament din categoria stocurilor, in categoria investitiilor imobiliare si vom opta pentru facturarea in regim tva, pentru a nu fi obligati sa ajustam taxa cu o douazecime in fiecare an in care este utilizat in regim de scutire. Acum, nu putem depune notificare pentru ca nu exista imobilul.

Intrebare:

Chiriasul ar putea utiliza apartamentul chiar daca nu este finalizat, pentru ca il foloseste doar sporadic pentru efectuarea unor cursuri. Ca sa nu pierdem clientul ne-am gandit sa incheiem cu el o promisiune bilaterala de inchiriere, dar nu stim ce ar trebui prevazut in contract sa ii facturam; nu putem factura chirie pentru ca inca nu exista imobilul; nu ii putem factura avans in vederea inchirierii pentru ca acesta ar trebui stornat la un moment dat, ori chiriasul foloseste deja apartamentul si ar trebui facturat un venit; ne-am gandit sa facturam garantie in vederea rezervarii cu clauza in contract ca aceasta garantie nu se va returna , dar garantia nu se inregistreaza pe venit si nu intra in sfera de tva, desi daca este prevazut ca nu se va restitui, atunci reprezinta un venit….Nici dpdv al tva nu stim cum sa procedam; este operatiune SFDD, nu intra in sfera tva, operatiune taxabila….dar pentru ce? Poate ne sugerati ce serviciu am putea factura astfel incat nici sa nu pierdem clientul, dar sa fie si legal si corect dpdv fiscal.

Dupa finalizarea constructiei nu vor ma exista venituri din productie in cus, iar veniturile vor fi doar cele din activitatea de vanzare; in acest caz, se mai beneficiaza de facilitatile in domeniul constructiilor?

 

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Conform reglementarilor in vigoare din Codul Fiscal si normele de aplicare inchirierea se poate face pentru un bun imobil sau parti de imobil. Astfel:

“Art 292

(2) Următoarele

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 01/11/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama