Monografie bijuterie cu aur la schimb

Articol publicat in data de: 28 Noiembrie 2022
Categorii: Contabilitate
 

Situatie de fapt:

O societate comerciala platitoare de tva isi desfasoara activitatea de comert cu amanuntul si en gros, al bijuteriilor din aur. Activitatea de aprovizionare si vanzare se desfasoara dupa urmatorul flux:

1.Aprovizionarea/achizitia de marfa-bijuterii

Aprovizionarea cu bijuterii noi din aur, se face prin mai multe forme, dupa cum urmeaza:

a) Import de bijuterii din aur, din Turcia(primim factura de import bijuterii, ce contine cantitatea si pretul pe gram,…).

NU este contract-se face doar achizitie cu factura.

b) Se achizitioneaza bijuterii din Italia (achizitie intracomunitara de marfa-factura cuprinde cantitatea de aur si pretul pe gr,..).

NU este contract-se face doar achizitie cu factura.

c) Se achizitioneaza bijuterii vechi din aur, de la societati de amanet (primim factura cu cantitatea de aur si pretul negociat /gram).

NU este contract-se face doar achizitie cu factura.

d) Prin metoda de prelucrare aur la schimb. Prin aceasta metoda se trimite in Italia, cu aviz de insotire o cantitate de bijuterii din aur si fragmente. In schimb primim bijuterii noi si se achita manopera de prelucrare.

NU este contract-se face doar schimb, se trimit in Italia bijuterii vechi sau lingouri cu aviz de expeditie unde avem trecuta cantitatea si din Italia primim factura de prestare servicii prelucrare, se specifica pe factura cantitatea de aur prelucrata.

e) Prin metoda aur la schimb. Prin aceasta metoda persoanele fizice care vin in magazin si cumpara bijuterii noi, aduc bijuterii vechi si fragmente de bijuterii din aur.

In functie de gramajul si pretul bijuteriei cumparate, se fac calcule de scazamant aferente prelucrarii aurului + manopera de prelucrare si clientul poate achita cu aur la schimb (bijuterii vechi, fragmente) si achita doar diferenta in lei.

NU este contract-se face doar schimbul si se bate in casa de marcat doar diferenta de plata.

Exemplu: Un client vine cu o bijuterie si fragmente de bijuterii de 4,5 gr si doreste o bijuterie noua care cantereste 5 gr. Vanzatoarea ii face calculul de scazamant aferent prelucrarii (2 gr scazamant) si clientul trebuie sa plateasca diferenta de gramaj, adica 5 gr+2 gr + manopera de prelucrare. In casa de marcat se bate suma rezultata din 5 gr+2gr+manopera. Aici nu stim daca este corect din punct de vederere al TVA si Cifra de afaceri.

2. Vanzarea bijuteriilor

a) Vanzari cu amanuntul catre persoane fizice in magazinul propriu, aplicand vanzarea cu aur la schimb si manopera.

NU este contract-se face doar schimbul si se bate in casa de marcat doar diferenta de plata.

Exemplu: Un client vine cu o bijuterie si fragmente de bijuterii de 4,5 gr si doreste o bijuterie noua care cantereste 5 gr. Vanzatoarea ii face calculul de scazamant aferent prelucrarii (2 gr scazamant) si clientul trebuie sa plateasca diferenta de gramaj, adica 5 gr+2 gr + manopera de prelucrare. In casa de marcat se bate suma rezultata din 5 gr+2gr+manopera.

Aici nu stim daca este corect din punct de vederere al TVA si Cifra de afaceri.

b) Vanzari cu amanuntul catre persoane fizice in magazinul propriu, aplicand vanzarea la pretul bijuteriei (ex: 5 grame x 380 lei/gr =1900 lei).

NU este contract-Clientul intra in magazin si cumpara. Aici se bate in casa de marcat toata suma (1900 lei inclusiv TVA).

c) Vanzari engros catre clienti persoane juridice neplatitoate/platitoare de TVA, pentru care primeste aur la schimb (fragmente, bijuterii vechi, bijuterii din amanet, etc) si un comision/pret de prelucrare.

NU este contract- Se face doar schimb. Primim cu aviz de insotire o cantitate de aur vechi. Noi facem calculele de scazamant pentru prelucrare si rezulta ce cantitate de bijuterii rezulta. Clientul alege modelele noi si tot cu aviz de expeditie primim bijuteriile noi. Separat primim factura pentru prestarea de servicii prelucrat (pe factura apare cantitatea de aur prelucrata si pretul aferent prestarii de servicii. Aici praciv cu ese o vanzare, este o prestare de serviciu. Este corect din punct de vedere al TVA si al cifrei de afaceri?

Intrebare:

a) Care este forma corecta pentru metoda ,, aur la schimb\”, de la persoane fizice, atat pentru vanzare cat si pentru intrarea in gestiune a bijuteriilor vechi ?

Este corect sa se faca un borderou de achizitie/bon de primire aur vechi si sa se emita bon fiscal doar pentru manopera ?

b) Care este forma corecta pentru metoda ,, aur la schimb\”/ prelucrare , de la persoane juridice?. Este corect sa se faca un aviz de expeditie pentru aur vechi/fragmente de aur si sa se emita factura doar pentru manopera ?

c) Pentru fiecare tip de operatiune, care sunt documentele ce se intocmesc?

d) Pentru fiecare tip de operatiune, care este monografia contabila?

Mentionam faptul ca am urmarit raspunsurile din platforma si sunt raspunsuri diferite cu privire la modul de inregistrare a veniturilor si operatiunilor privind activitatea de vanzare a bijuteriilor atat cu amanuntul cat si engros, fapt care poate denatura atat cifra de afaceri cat si impozitele datorate bugetului de stat.

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

a) Care este forma corecta pentru metoda ,, aur la schimb\”, de la persoane fizice, atat pentru vanzare cat si pentru intrarea in gestiune a bijuteriilor vechi ?

Este core

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Răzvan Bălteanu

Articol scris de catre Răzvan Bălteanu, in data de 28/11/2022.

Consultant fiscal și expert fiscal judiciar din București, unul dintre fondatorii Asociației "Tax Advisors" și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 33,000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Răzvan Bălteanu