Raspunderea contabilitate _nereguli constatate ulterior derularii contractului

Articol publicat in data de: 04 Aprilie 2022
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

O societate comerciala – activitate principal intermedieri in comert cereal, in anul 2012 a fost platioare de TVA, iar in anul 2014 societatea a fost declarata inactive pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile declarative.

In anul 2015 a solicitat reactivarea societatii, s-a depus notificare la anaf, a fost un control in urma caruia s-a aprobat reactivarea societatii.

La momentul respectiv in 2015 societatea nu a mai cerut si reactivarea codului de TVA, ea ramanand cu paltitoare de TVA dar cu codul de TVA anulat.

Activitatea efectiv societatea a inceput-o in anul 2016, atunci a inceput sa emita facturi.

Activitatea societatii este sezoniera si a avut activitate 2016, 2017, 2018, 2019, 2020.

Pana in anul 2018 nu a avut incheiat un contract de prestari servicii /angajat pentru evidenta contabila.

In anul 2018 a incheiat un contract de prestari servicii intocmire evidenta contabila/declaratii/ bilanturi pentru perioada 2016-2018 si evidenta contabila lunara. La momentul cand s-a prezentat la societatea prestatoare de servicii contabile administratorul a adus toate documentele contabile (facturi emise/achizitii, CUI, act constitutiv din anul 2016 de cand a inceput activitatea).

Nu a prezentat procesul verbal din anul 2015, si nici nu a spus despre situatia de atunci, toate facturile emise din 2016-2018 au fost intocmite de administrator si erau intocmite fara TVA.

Administratorul sustine ca nu a stiut ca societatea era platitoare de TVA, nu i s-a explicat la data contractului si el se prezenta peste tot ca o societate neplatitoare de TVA.

Societatea de contabilitate nu a colectat TVA la facturile emise si nu a depus declaratii in acest sens neavand la dispozitie aceste informatii.

Intre timp in anul 2020 se schimba prestatorul de servicii contabile (in speta la mine) la fel am preluat-o si a venit si mi-a spus neplatitor de TVA.

In noiembrie 2020 depaseste cifra de afaceri, depun declaratia 010 si am fost sunata de la ANAF, sa ma informeze despre faptul ca societatea avea TVA-ul anulat.

Am informat adminsitratorul despre situatie, a considerat atunci ca cei de la ANAF nu au dreptate, si a facut o adresa prin avocat catre ANAF in care solicita nelamuriri cu privire la situatie.

Eu am calculat TVA de plata din perioada 2016-2020, intocmit declaratiile, s-a ajuns la un debit destul de mare, iar administratorul nu a fost de acord sa le depun, intrucat incepuse procedura cu avocatul catre ANAF, considerand ca s-au solicitat certificate fiscal in toata perioada 2016-2020, si considera ca anaf-ul ar fi trebuit sa atraga atentia contirbuabilului despre nedepunere declaratii si plata taxei aferente facturilor emise.

Bilantul contabil aferent an 2020 nu l-am depus intrucat administratorul a refuzat sa il semneze cu debitele constituite de mine si intr-un final am fost nevoita sa reziliez si contractul cu clientul din cauza presiunilor pe care le-a pus asupra mea, solicitandu-mi in nenumarate randuri o balanta si un bilant fara constituire sume TVA.

In ianuarie 2022 a a vut control de fond unde s-au stabilit debite si penalitati (debit in jur de 130.000 lei si dobanzi si penalitati de 160.000).

Administratorul sustine ca este vina contabililor ca nu au colectat TVA si nu au depus declaratiile respective (311) in toata perioada 2018-2020 si ca vrea sa dea in judecata prestatorii de servicii contabile. Considera ca nu este obligatia lui sa stie informatii despre firma sa in legatura cu TVA, ca el nu se pricepe la aceste lucruri.

Vreau sa precizez si urmatoarele:

1. In contractul de prestari servicii scrie foarte clar, ca daca nu ni se pune la dispozitie anumite informatii nu suntem raspunzatori, serviciile contabile se fac in baza documentelor puse la dispozitie;

2. Conformitatea intocmirii documentelor primare cade in sarcina administratorului/celui care le intocmeste (facturile emise au fost intocmite fara TVA, nu a fost specificat nimic –TVA anulat)

3. In 2018 colega dinaintea mea nu a avut spv si verificarea firmei la preluare a facut-o la ghiseu la vector si nu I s-au pus in vedere ca ar fi probleme cu declaratii nedepuse (in speta declaratiile 311).

4. In 2020 cand am preluat-o eu in spatiul spv nu scrie nimic daca o societate ar avea TVA-ul anulat.

5. In decembrie 2020 cand mi-a pus la dispozitie toata arhiva firmei am gasit documentele:

a. Procesul verbal de reactivare anaf (unde scria daca ati fost platitor de TVA inainte are obligatia reactivarii TVA) – SEMNAT DE ADMINISTRATOR

b. Notificare depusa la ANAF- la fel in care se mentioneaza daca a fost platitor de TVA are obligatia reactivarii TVA-la fel semnat de administrator

c. Informare primita de la ANAF catre societatea ca s-a aprobat reactivarea societatii in 2015 si al fel in care se specifica despre obligatiile in legatura cu TVA.

d. Administratorul mi-a trimis poze cu certificatul de platitor de TVA spunandu-mi ca il avea in casa dar nu stia ce este.

6. Singura sursa de informatii de unde eu as fi putut afla despre situatia societatii ar fi fost daca accesam registrul platitorilor cu TVA anulat. Nu este o obligatie contractuala si la fel de bine si administratorul putea sa acceseze acest registru.

7. Inteleg raspunderea sa fie a noastra a contabililor, asa este corect, administratorul nu trebuie sa stie ce declaratii are de depus, dar adminsitratorul trebuie sa cunoasca foarte bine situatia societatii sale sis a puna la dispozitie toate documentele/informatiile pentru ca cei in masura sa ia decizii corecte.

Intrebare:

Care este vina/raspunderea contabililor in situatiile prezentata si care este raspunderea administratorului?

La acest moment administratorul se gandeste ori sa faca contestatie in instanta a procesului verbal intocmit de organele de control ori sab age firma in insolventa, dar are un sold la casa foarte mare. Exista totusi posibilitatea sa bage firma in insolventa?

 

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Sa vedem ce spune Legea contabilitatii nr. 82/1991 referitor la raspunderea conducerii contabilitatii patrimoniale:

“ Articolul 10

(1) 

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Cornel Grama

Articol scris de catre Cornel Grama, in data de 04/04/2022.

Expert contabil si consultant fiscal din Cluj Napoca si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 24.000 de membri.

Vezi toate articolele scrise de Cornel Grama