Refacturare utilitati catre chiriasi

Articol publicat in data de: 04 Noiembrie 2022
Categorii: TVA
 

Situatie de fapt:

O societate care are in proprietate apartamente pentru inchiriere, contabilizate ca investitii imobiliare, nu a dedus tva la achizitie, nici la reparatii (igienizare, zugravire), in schimb a dedus tva pentru utilare si mobilare. Intrucat, activitatea de inchiriere este o operatiune scutita fara drept de deducere, si s-a stiut de la inceput ca se va factura chiria fara tva, cred ca nu trebuia dedus acest tva. Apartamentele sunt inchiriate in acest regim de tva de doi ani.

Intrebare:

Acum, daca vreau sa corectez aceasta situatie, pot sa efectuez ajustare negativa pentru toata suma, cf art 304 cod fiscal, sau trebuie inregistrata in decont o simpla regularizare tva dedus? Dupa efectuarea acestei corectii de ajustare/regularizare, daca ulterior inchiriez cu tva, am dreptul sa mai efectuez o ajustare pozitiva, de data aceasta? Precizez ca lucrarile efectuate nu au reprezentat modernizari (20% din valoarea apartamentelor) pentru a fi incidente prevederile art 305 cod fiscal.

Pentru refacturarea utilitatilor catre chiriasi societatea intocmeste factura cu aceeasi valoare si aceeasi cota de tva din factura furnizorului, nu recupereaza mai mult, nu inregistreaza nici venit, nici cheltuiala. Daca operatiunea de inchiriere este SFDD si nu am drept de deducere, este corecta refacturarea utilitatilor cu tva si inregistrarea acestuia in decont o data ca tva deductibil si o data ca tva colectat? Sau inregistrez factura furnizorului cu tva (pentru a declara corect in 394), nu deduc acest tva, iar factura catre client o intocmesc fara tva atat pentru chirie, cat si pentru valoarea integrala a facturii de utilitati (baza plus tva)?

Conform contractului incheiat cu unii chiriasi, nu li se refactureaza utilitatile, ci s-a convenit ca li se factureaza o suma fixa in fiecare luna, odata cu facturarea chiriei. In acest caz, am dreptul sa deduc tva din factura furnizorului de utilitati? Cum tratez d.p.d.v. al tva-ului facturarea acestei sume catre client? Este tot operatiune SFFD?

 

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Daca vreti sa treceti ca nedeductibil TVA dedus pentru utilare si mobilare, treceti in decontul de TVA 300 la randul 34 “Regularizări taxă dedusă” baza si valoare TVA dedus cu valoarea cu mi

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Romeo Negrut

Articol scris de catre Romeo Negrut, in data de 04/11/2022.

Membru fondator al grupului Tax Advisors si Larrom Expert cu o vasta experienta profesionala. Ne propunem sa oferim cele mai bune solutii în domeniul financiar-contabil, politicii manageriale si resurselor umane, astfel încât sa asiguram partenerilor nostri un background solid în realizarea obiectivelor.

Vezi toate articolele scrise de Romeo Negrut