Tratament fiscal activitate dependenta realizata in strainatate si activitate independenta realizata in Romania. Reincadrare activitate

Articol publicat in data de: 30 Martie 2021
Categorii: Obligatiile persoanelor juridice
 

Situatie de fapt:

O persoana fizica este anagajata a unei societati din Polonia (A) incepand cu luna iulie 2019. In calitate de angajat are un contract de munca pe perioada determinata (24 luni) cu firma din Polonia (A) si obtine numar de inregistrare fiscala la autoritatile din Polonia. Angajatorul din Polonia impoziteaza veniturile din salarii obtinute din derularea contractului de munca.

Aceeasi persoana fizica detine o intreprindere individuala in Romania (B), activitatea prestata fiind de consultanta in marketing. Are un angajat care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Serviciile prestate sunt facturate aceleiasi firme A din Polonia, in baza unui contract de prestari servicii de marketing.

Pentru veniturile realizate, titularul intreprinderii individuale a depus declaratia unica pentru anul 2019 si estimat 2020 si a platit impozit de 10% pentru venitul net realizat aferent anului 2019 si impozit anticipat pentru anul 2020. Nu a depus inca declaratia unica aferenta anului 2020.     

Situatia persoanei fizice:     

– Nationalitatea romana       
– Cetatenia romana   
– Statut: necasatorita, fara copii     
– Detine domiciliu atat in Romania (proprietate) cat si in Polonia (inchiriere) 
– Centrul intereselor vitale personale in Romania: familia extinsa (parinti, frati), prieteni     
– Centrul intereselor economice: obtine venituri atat din Romania cat si din Polonia 
– Nu a completat chestionar la plecarea din Romania conform Ordinului 1099

Intrebare:

1. Avand in vedere ca firma A din Polonia este singurul client al intreprinderii individuale (B), activitatea intreprinderii individuale B poate fi considerata activitate dependenta? Ce implicatii fiscale poate genera o astfel de abordare?

2. Avand in vedere ca persoana fizica este angajata a societatii din Polonia si a petrecut pe teritoriul Poloniei o perioada mai mare de 183 zile, si competenta de impozitare revine Poloniei pentru veniturile de natura salariala, se poate pune problema globalizarii veniturilor in Polonia?

3. Cum se interpreteaza prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu Polonia pentru veniturile realizate de intreprinderea individuala pe teritoriul Romaniei?       

4. Declaratia unica pentru anul 2020 trebuie depusa pe CNP din Romania? Trebuie mentionat ca a realizat venituri din salarii in alt stat membru?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Primul pas care trebuie facut este ca persoana fizica romana, sa depuna in Polonia „Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în Polonia” iar in Romani

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Bianca Dolores Meze

Articol scris de catre Bianca Dolores Meze, in data de 30/03/2021.

Expert contabil și administrator al firmei de contabiliate CONTEZIA SRL, sub brandul AtelierContabilitate.

Vezi toate articolele scrise de Bianca Dolores Meze