ONG / SRL – Gradinita – Ingrijire copii

Articol publicat in data de: 29 Septembrie 2022
Categorii: Contabilitate , ONG
 

Situatie de fapt:

SRL infiintat in 2009 cu activitate cod CAEN 8510 “ Invatamant prescolar, la aceasta data societatea figureaza in vectorul fiscal neplatitoare de TVA si platitoare impozit pe veniturile microintreprinderi. Obtine in anul 2021 acreditatrea ca unitate de invatamant prescolar particular in baza Ordin si a Hotararii emise de A.R.A.C.I.P. , pe o perioada de 5 ani.

Mentionez faptul ca, spatiul in care se desfasoara activitatea sus mentionata, este inchiriat de la o alta unitate bugetara (aceasta si-a dat acordul in scris pentru subinchirierea acestuia catre ONG).

SRL ul ofera servicii pentru copii cu varsta intre 2-6 ani, deci atat pentru anteprescolar (0-2 ani) cat si pentru invatamant prescolar (2-6 ani).

Mentionam faptul ca toate bunurile si autorizatiile de functionare pentru gradinita si cantina (bucataria proprie) au fost obtinute initial pe SRL, dupa momenul acreditarii 01.10.2021 ONG-ului nu am solicitat autorizatie de la DSP pe acesta.

Astfel conducerea SRL ului decide ca anteprescolarii sa ramana pe SRL iar prescolarii (2-6 ani) sa fie in evidenta ONG-ului , raportat la numarul de copii din SIR.

Pentru deschiderea de credite, finantare si alimentare cont de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat Primaria a solicitat infiintarea unui ONG. Astfel, in baza ordinului ARACIP, a contractului de subinchiriere spatiu si formularul 010, ANAF ne-a atribuit C.I.F.

De la ANAF am primit urmatoarea lamurire verbala ca noul CIF atribuit functioneaza ca un ONG, SRL-ul este fondatorul, iar in momentul in care nu se mai prelungeste acreditarea toate bunurile revin fondatorului, in speta SRL-ului.

Tot ce tine de chiria si utilitatile spatiului in care isi desfasoara activitatea ONG-ul se refactureaza lunar la valoarea integrala primita de la furnizorii aferenti.

Intrebare:

Intrebari atat pentru SRL cat si ONG:

1. ONG Cum trebuiesc incadrate si contabilizate incasarile lunare provenite din taxa de scolarizare (ca si cotizatie 733 sau 704 prestari servicii)?

2. ONG Monografia contabila pentru incasarile de la Bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/prescolar din invatamantul acreditat, cu destinatie salarii, utilitati si materiale consumabile. Ce fel de venituri sunt? Si daca sunt sau nu impozabile?

3. ONG & SRL Pe SRL exista autorizatia emisa de DSP pentru cantina proprie, activitate conexa ce se incaseaza pe langa taxa de scolarizare. Ce fel de venituri sunt si monografia contabila?

4. ONG & SRL Transferul bunurilor de la fondator (SRL) catre ONG (inclusiv a dreptului de utilizare a autorizatiilor de functionare, DSP, DSV) in baza carui act? Si care este monografia contabila?

5. ONG & SRL Monografia contabila la refacturarea utilitatilor si a chiriei, ambele neplatitoarede TVA;

6. ONG Cum fac distinctia intre veniturile economice si cele fara scop patrimonial? Raportat la speta mea. (taxa inscriere, masa)

7. ONG Incasarile pentru taxa de scolarizare, daca specific in contractul anual cu parintii, pot ficonsiderate/ tratate ca si cotizatii? Dar masa servita in regim propriu?

Raspuns partial - Testează gratuit timp de 7 zile!

Mentionam!

Raspunsul la aceasta speta este strict pe contabilitate si fiscalitate.

Ceea ce tine de autorizatii, acreditari, etc. nu este in do

Înregistrează-te pentru răspunsul complet

● Alerte Fiscale
● Acces Reviste Bența – Prietenii Fiscalitatii si P. Contabilitatii –
● Acces la baza de date de spețe din toate domeniile de activitate
● Răspundem la orice speță din domeniile fiscalitate, contabilitate și resurse umane
● Dăm răspunsuri personalizate pentru fiecare situație în parte
● Interpretam legislația în așa fel încât să fie pe înțelesul tuturor
● Ai siguranță în relația cu autoritățile
● Te asiguri ca ești în legalitate

Distribuie pagina
Monica Predescu

Articol scris de catre Monica Predescu, in data de 29/09/2022.

Prin înfiinţarea unei societăţi de contabilitate am avut ocazia sa încep practicarea activităţii de contabilitate în urmă cu 25 de ani luând astfel parte la începutul şi la dezvoltarea acestui domeniu în România. Cei peste 500 de clienţi pe care i-am avut în această perioadă, au desfăşurat activităţi în foarte multe domenii, unele colaborări cu aceştia durând de peste 15 ani.

Vezi toate articolele scrise de Monica Predescu